Espresso bønner

Hos Emofabrik.dk har vi blandt vores store udvalg af friskristet kaffe naturligvis også en masse lækre espresso bønner, der alle er ganske nøje udvalgt. Vi forhandler alt fra den kraftige og italiensk-inspirerede espresso, til espresso bønner med den mildere nordiske espresso-smag. Alle vores espresso kaffebønner kommer friskristede fra vores risteri i Aarhus eller er importeret direkte fra Pascucci-risteriet i Italien.


Espresso bønner - kaffebønner til espressomaskine

Der er noget helt særligt ved et godt espresso shot - uanset om du drikker det “on the rocks” eller hælder det direkte i en café latte, cappuccino eller noget helt tredje. Den fyldige aroma, den yderst tilfredsstillende smag og den frække bitterhed som kan vække enhver søvngænger - sådan et espresso shot kan bare noget helt magisk. MEN… selv den bedste espressomaskine, kan ikke forvandle dårlige espressobønner til en god kop kaffe. Derfor er det helt essentielt, at du sørger for at vælge de bedste espresso bønner til din maskine!

 

Espressobønnerne her hos Emofabrik.dk er udvalgt med største omhu, og stort set alle sorterne bliver ristet på vores eget kafferisteri i Aarhus. Uanset om du er mest til de meget mørkristede, svedne og kraftige espresso bønner, eller de mere mellemristede, mildere og blødere espresso kaffebønner, så finder du noget der passer til netop din smag her. Vi forhandler kun de bedste espresso bønner og kaffebønner til din espressomaskine.

Hvad er forskellen på espresso bønner og almindelig kaffe?

“Almindelig” kaffe og espresso er, modsat hvad nogle ellers tror, ikke forskellige kaffesorter. Forskellen på hvornår en kaffebønne kan klassificeres som hhv. almindelig kaffebønne eller espressobønne, skal findes i selve processen for ristningen. Mange kafferistere foretrækker at bruge kaffebønner med et ekstra højt indhold af koffein - oftest gerne robusta-bønner af høj kvalitet. Bønnerne ristes generelt også i længere tid, så de bliver mørkere og kraftigere end kaffebønner til fx filter og stempelkande.

 

Det betyder, at du faktisk godt kan bruge espresso bønner til at lave “almindelig” kaffe, og almindelige kaffebønner til at lave espresso. Når du bruger almindelig kaffebønner til at lave espresso, så er det først og fremmest fordelagtigt at bruge en mørkristet variant - og det er vigtigt at du maler kaffen meget fint, for at få mest muligt smag ud af kaffen. Bruger du omvendt espressobønner til at lave filterkaffe, så skal du helst male kaffen lidt grovere, da den ellers vil blive for stærk og/eller bitter.

 

Som du vil erfare i den næste afsnit, så er det faktisk bryggemetoden som er afgørende for hvornår du kan kalde noget for kaffe eller espresso. Almindelig kaffe brygges, ved at lade varmt vand løbe langsomt gennem malet kaffe med en medium kornstørrelse eller grovhed. Espresso brygges derimod ved at presse/skyde varmt vand hurtigt gennem malet kaffe med en relativt fin kornstørrelse. Når man brygger espresso, så skal det altså ske ganske hurtigt og under tryk.

Sådan laver du espresso

Den mest udbredte metode til at lave espresso, er med en semi- eller fuldautomatisk espressomaskine. Her hos Emofabrik.dk forhandler vi en lang række fuldautomatiske espressomaskiner fra Jura og semiautomatiske espressomaskiner fra bl.a. Vibiemme og Rancilio. Den klassiske - og ikke længere særligt udbredte - metode er med brug af en manuel espressomaskine, hvor vandet presses gennem kaffen ved håndkraft.

 

Når man brygger espresso er det først og fremmest helt essentielt, at espresso bønnerne males meget fint og derefter presses sammen til en kompakt “pude” eller “puck”. Herefter skydes (eller presses) det varme vand hurtigt gennem kaffen. Denne proces foregår helt automatisk i en semi- eller fuldautomatisk maskine. Med denne fremgangsmåde får du en kompleks og dybt aromatisk kaffe fuld af koffein, på kun 20-25 sekunder. Når vandet presses hurtigt gennem kaffen, så kommer der mere olie fra kaffebønnerne med ud i dit espresso shot, hvilket giver din kaffe flot crema og en meget mere fyldig smag.

 

På trods af forskellene ved brygning af almindelig kaffe og espresso, så er det dog vigtigt at temperaturen ved brygning er mellem ca. 91 og 96 grader, uanset hvilken type kaffe du brygger. Hvis temperaturen ved brygningen er lavere end ca. 91 grader, så vil du ikke få alle aromastoffer fra kaffe eller espresso bønnerne med ud i din færdige kop kaffe, og hvis temperaturen overstiger 96 grader, så risikerer du en kop kaffe der smager brændt.