Kategorier

Pris

Rå kaffebønner

Køb rå kaffebønner, rist dem selv, og nyd den friske og velduftende kaffe derhjemme. Når du selv rister de grønne kaffebønner, kan du få dine foretrukne smagsnuancer frem, og følge hele processen fra rå kaffebønne til skøn friskbrygget kaffe. Vores grønne kaffebønner er altid pakket i poser á 1 kg, hvis andet ikke fremgår. Husk at rå kaffebønner skal ristes inden de kan bruges til kaffebrygning. Har du ikke en kafferister, så kan du bl.a. riste de grønne kaffebønner i ovnen. Læs meget mere nederst på siden.

Pris

 

Viser 1–18 af 22 resultater

Køb rå kaffebønner, rist dem selv, og nyd den friske og velduftende kaffe derhjemme. Når du selv rister de grønne kaffebønner, kan du få dine foretrukne smagsnuancer frem, og følge hele processen fra rå kaffebønne til skøn friskbrygget kaffe. Vores grønne kaffebønner er altid pakket i poser á 1 kg, hvis andet ikke fremgår. Husk at rå kaffebønner skal ristes inden de kan bruges til kaffebrygning. Har du ikke en kafferister, så kan du bl.a. riste de grønne kaffebønner i ovnen. Læs meget mere nederst på siden.

Beskrivelse

Rå kaffebønner er en billig vej til friskristet kaffe

Når du køber rå kaffebønner, så får du de grønne uristede kaffebønner. Rå kaffebønner er generelt billigere end ristede kaffebønner, da de grønne kaffebønner naturligvis kræver mindre arbejde fra risteriets eller forhandlerens side. Det betyder at når du køber rå kaffebønner her hos Emofabrik.dk, så får du faktisk kaffebønnerne cirka 40% billigere, end hvis du vælger den færdigristede slags. Med grønne kaffebønner har du altså mulighed for at få rigtig god kvalitetskaffe, til endnu lavere priser – det kræver bare at du selv rister de rå kaffebønner inden brug.

 

Sådan rister du grønne kaffebønner

Ristning af kaffe er en magisk oplevelse. Det er en fantastisk oplevelse at følge forvandlingen fra rå og “kedelige” kaffebønner, til mørke, aromatiske og enormt velduftende kaffebønner. Det behøver faktisk ikke at kræve en masse dyrt udstyr at riste kaffebønner selv, selvom vi helt klart anbefaler at du bruger en kafferister.

Der findes adskillige små bord-kafferistere udviklet til brug i private hjem, som kan riste mindre mængder kaffe ad gangen, på ganske kort tid. Fordelen ved at bruge en kafferister frem for én af de alternative ristningsmetoder som vi beskriver herunder er, at maskinen er udviklet til at kunne klare de relativt høje temperaturer som ristning af kaffebønnerne kræver, og så er en kafferister enormt simpel at bruge – og måske endnu vigtigere; den er nem at rengøre.

Hvis du ønsker at prøve kræfter med kafferistning, uden først at skulle investere i en kafferister, så kan du prøve en af følgende alternative metoder:

 

  • Ristning i en stegepande på komfuret
  • Ristning i en bradepande i ovnen
  • Ristning i en popcornmaskine

Uanset hvilken metode du vælger, så er det vigtigt at huske på at kaffebønner indeholder olie, og varm olie kan give forbrændinger – så vær forsigtig.

 

Sådan rister du rå kaffebønner i en stegepande på komfuret

 

Alle har en stegepande i hjemmet, inklusiv dig! Derfor er denne metode en af de mest populære metoder til at riste små rå kaffebønner, hvis man altså ikke har en kafferister. Hvis du vælger stegepande-metoden, så er det til gengæld vigtigt at du er på dupperne. Det kan nemlig være svært at styre temperaturen. Du bør også have en effektiv emhætte, da der gerne udvikler sig en pæn mængde røg under ristningen. Hvis du har mulighed for at riste de grønne kaffebønner udendørs, så er det en rigtig god idé.

Først og fremmest er det vigtigt, at du vælger en stegepande uden belægning, da det vil påvirke smagen af de ristede kaffebønner negativt. Stegepander med non-stick belægning tåler generelt ikke meget høje temperaturer, da belægningen ikke kan tåle det. Vælg derfor en pande i støbejern eller stål. Generelt er en tyk pande at foretrække, da den fordeler varmen mere jævnt. Hvis du har mulighed for det, så er gasblus lettest at arbejde med, da man her kan justere varmen med direkte effekt.

 

Fremgangsmåde:

  1. Stil panden på blusset, og varm den op til omkring 200-230 grader.
  2. Hæld et enkelt lag rå kaffebønner på panden. Kaffebønnerne skal have direkte kontakt med panden, så lad være med at hælde for mange kaffebønner på.
  3. Så snart du har hældt de rå kaffebønner på panden, skal du begynde at røre rundt med en træske. Du må ikke stoppe med at røre rundt, da kaffebønnerne meget nemt bliver brændt af hvis de ligger stille. Vær sikker på at kaffebønnerne får lige meget varme.
  4. Efter ca. 4-5 minutter vil kaffebønnerne give det først knæk. Kaffebønnerne har nu en lys ristningsgrad.
  5. Efter ca. 6-7 minutter vil kaffebønnerne give det andet knæk, hvilket betyder at kaffebønnerne har nået en mellem ristningsgrad. Det er vigtigt at du ikke lader bønnerne ligge meget længere på panden nu, da de ellers vil blive brændte. En god tommelfingerregel er, at bønnerne skal fjernes fra panden 30 sekunder efter andet knæk.
  6. Hæld kaffebønnerne direkte fra panden op i et dørslag af metal. Rør og ryst kaffebønnerne rundt i dørslaget, for at afkøle dem hurtigst muligt. Gør det over køkkenvasken – skallerne fra kaffebønnerne kan svine en hel del. Det er desuden en rigtig god idé at have grillhandsker på, da kaffebønnerne er MEGET varme!
  7. Placér kaffebønnerne i en åben beholder i mindst 12 timer, så de har mulighed for at gasse af (frigive kuldioxid). Herefter kan du lægge dem i en lufttæt beholder.

Sådan rister du rå kaffebønner i en bradepande i ovnen

Ligesom at du nok (ligesom de fleste andre mennesker) har en stegepande, så har du sandsynligvis også en ovn. Ovn-metoden kan være en fordel, hvis du fx ikke har en støbejernspande, eller hvis du eksempelvis har et induktionskomfur, hvor det er meget svært at kontrollere og justere temperaturen. Ligesom med stegepande-metoden, så vil ristningen af rå kaffebønner i ovnen også resultere i meget røg, så sørg for rigtig god udluftning inden du går i gang!

Ovn-metoden er ganske ligetil, og kræver blot en ovn (selvfølgelig), en bradepande (det er en fordel med en perforeret én af slagsen, da den giver bedre varmefordeling), et dørslag i metal og et par grillhandsker. Det er vigtigt at være opmærksom på, at nedenstående er et udgangspunkt, og det giver mening at eksperimentere med temperaturen – både fordi vores smagspræferencer er forskellige, men også fordi ovne er forskellige og kan være mere eller mindre effektive.

 

Fremgangsmåde:

  1. Varm ovnen op på maks temperatur (ca. 250 grader).
  2. Åben for døre og vinduer – du bliver glad for den ekstra udluftning!
  3. Fordel de rå kaffebønner ligeligt på bradepanden i ét lag. En perforeret bradepande giver helt klart det bedst mulige resultat. Har du kun en almindelig bradepande, så læg et stykke bagepapir under de rå kaffebønner.
  4. Placér bradepanden i midten af ovnen.
  5. Vent til du hører det første knæk efter 5-7 minutter. Kaffebønnerne har nu en lys ristningsgrad.
  6. Vent til du hører det andet knæk. Nu har kaffebønnerne en mellem ristningsgrad. Tag kaffebønneren ud af ovnen efter yderligere 30-60 sekunder. Vent ikke længere end det, så bliver bønnerne brændt.
  7. Hæld kaffebønnerne op i dørslaget, rør og ryst kaffebønnerne rundt indtil de er afkølede. Husk at skallerne flyver rundt, så gør det gerne udendørs eller over køkkenvasken.
  8. Lad bønnerne skille sig af med kuldioxid, ved at lade dem hvile i en åben beholder i mindst 12 timer. Herefter kan bønnerne hældes i en lufttæt beholder.

Sådan rister du rå kaffebønner i en popcornmaskine

Denne metode til at riste de grønne kaffebønner er lidt sjov. Måske har du en popcornmaskine stående i skabet, som du formentlig ikke bruger specielt ofte. Nu kan du dog få glæde af den igen – for en popcornmaskine KAN være et fint redskab til ristning af rå kaffebønner. Det er dog vigtigt at din popcornmaskine fordeler varmen jævnt (fra siderne), hvorfor en popcornmaskine med varmluft er at foretrække. Hvis varmen kun kommer fra bunden af maskinen, så er det nemlig MEGET lettere at brænde kaffebønnerne på.

Det er dog vigtigt at slå fast, at popcornmaskiner ikke er lavet til at riste kaffebønner. Du risikerer derfor at overophede maskinen, og så er metoden lidt mere risikabel da bønnerne flyver rundt inde i popcornmaskinen, og derfor lettere kan flyve ud og ramme din hånd eller endnu værre. Sørg derfor for at tage dig de rette forbehold!

 

Fremgangsmåde:

  1. Sørg for rigtig god udluftning!
  2. Lad popcornmaskinen varme op – det tager som regel ca. 30 sekunder.
  3. Hæld en deciliter rå kaffebønner i maskinens kammer. Vær sikker på at kaffebønnerne har plads til at “flyve” og rotere. Gør de ikke det, så har du formentlig hældt for mange grønne kaffebønner i kammeret. Mængden bør stemme overens med den mængde majskorn, som anbefales i popcornmaskinens manual.
  4. Placér en skål under popcornmaskinens “mundstykke”. På den måde samles skallerne fra kaffebønnerne i skålen, i stedet for at flyve ud over det hele.
  5. Sørg for at hjælpe kaffebønnerne i bevægelse med en træske e.l. og sæt herefter låget på popcornmaskinen.
  6. Efter 3-5 minutter vil du høre det første knæk, som indikerer at bønnerne har nået en lys ristningsgrad.
  7. Efter 6-8 minutter vil du høre det andet knæk, som indikeret at bønnerne har nået en mellem ristningsgrad. Lad bønnerne riste i yderligere 30-60 sekunder.
  8. Hæld de færdigristede kaffebønner op i et dørslag af metal, rør rundt og ryst kaffebønnerne indtil de er afkølede.
  9. Hæld kaffebønnerne op i en åben beholder, så de kan gasse af (afgive kuldioxid). De bør stå i den åbne beholder i mindst 12 timer.
  10. Herefter kan kaffebønnerne hældes i en lufttæt beholder.
preloader